Over Forlana

Wiljan Smit en Maaike Bosscher ontmoetten elkaar op het conservatorium in Enschede. Eind 1998 begonnen zij samen het fluit-harpduo Forlana. Als duo volgden zij kamermuzieklessen en zomercursussen bij gerenommeerde docenten uit binnen- en buitenland.

Forlana beschikt over een uitgebreid repertoire. Dat varieert van het originele fluit-harp repertoire tot de Ierse muziek en van bewerkingen van bekende klassieke melodieën tot het lichte repertoire. Hierdoor is het mogelijk om een afwisselend programma samen te stellen, waarbij ook rekening gehouden kan worden met de wensen van het publiek.
De beide leden van Forlana lichten het programma toe en vertellen ook over de ontwikkelingen van hun instrumenten. Dit alles maakt hun recitals tot een spannende belevenis waarbij het publiek dikwijls geroerd wordt door het zichtbare speelplezier, de affiniteit van beide musici met hun instrument en hun liefde voor deze combinatie en voor de muziek.

Ook bestaan er de Forlana-plus concerten. Hierbij wordt Forlana uitgebreid met andere jonge talentvolle musici. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met mezzosopraan Anneloes Volmer, sopraan Maaike Poorthuis en hoboïste Christien Grotentraast.

WILJAN SMIT kreeg haar eerste fluitlessen op tienjarige leeftijd. Reeds vanaf het begin genoot zij van het samenspelen met anderen en al snel speelde zij mee in verschillende orkesten en ensembles. Nog steeds gaat haar hart uit naar het musiceren met anderen.

Na haar middelbare schoolopleiding studeerde Wiljan Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na het afronden van die studie ging ze fluit studeren aan het conservatorium van Hogeschool Enschede. In mei 2000 behaalde ze daar haar diploma bij Hans Nijman. Daarna volgde zij fluitlessen bij Marieke Schneemann.

Om haar muzikale horizon verder te verbreden startte Wiljan in 2002 met de opleiding hafabradirectie bij Alex Schillings aan de conservatoria van Groningen en Zwolle. In 2007 sloot ze ook die studie succesvol af. Als dirigent werkt Wiljan veel met jeugdorkesten en probeert zij orkestleden te ondersteunen en te helpen bij wat in haar eigen leven zo’n positieve rol speelt, namelijk het samenspelen met anderen. In 2012 behaalde Wiljan haar AMV-bevoegdheid na het volgen van de cursus ‘Muziek aan de Basis’ aan het Codarts-conservatorium in Rotterdam. Sindsdien geeft zij op projectbasis muzieklessen op basisscholen.

Behalve in Forlana speelt Wiljan tegenwoordig onder andere in Kamerphilharmonie Der Aa (eerste fluit), het Hineni Symfonieorkest (piccolo) en in dwarsfluitkwartet Fluitique.

Meer informatie over Wiljan is te lezen op haar eigen website.

MAAIKE BOSSCHER  studeerde aan het conservatorium van Enschede, de Hochschule für Musik in Detmold en aan de Messiaen Accademie. Daar behaalde ze in 2004 haar diploma. Haar docenten waren Alexandre Bonnet, Godelieve Schrama en Manja Smits. Sindsdien heeft haar muzikale ontwikkeling niet stil gestaan. Ze nam deel aan een cursus Jazzharp, ze werkt samen met een groot aantal dirigenten, orkesten en met musici in andere muzikale genres en ze volgt zanglessen.

Op het podium gaat Maaike uitdagingen aan met zeer gevarieerde samenstellingen van instrumenten, waarbij het werken met blazers en zangers haar voorkeur heeft. Solistische optredens grijpt ze aan om de harp van zijn voetstuk te tillen en, op zeer persoonlijke wijze, in al zijn facetten te laten horen aan iedereen die maar luisteren wil. Verbazing en ontroering zijn dan ook regelmatig voelbaar bij haar publiek.

Naast haar concertpraktijk geeft Maaike les aan een groot aantal harpleerlingen. Zij doet dat met veel passie, enthousiasme en inlevingsvermogen.

Meer informatie over Maaike is te lezen op haar eigen website.